File! Wie vaak voor het werk met de wagen de baan op moet, loopt een grote kans om geregeld stil te staan. Tijdens de spitsuren verliest de Belgische automobilist gemiddeld 98,6 uur per jaar.Dat zijn 12 onbetaalde werkdagen puur tijdverlies. Wie elke dag naar Antwerpen of Brussel moet, is zelfs gemiddeld 280 uur of 35 werkdagen kwijt! Er bestaan geen wondermiddelen om files te vermijden. Toch kunnen we je een aantal tips geven om filestress zoveel mogelijk te vermijden.

Vermijd de grote verkeersassen 

Sommige alternatieve routes zijn misschien langer in kilometers, maar korter in tijd. Moet je bijvoorbeeld aan de andere kant van Brussel zijn, is dwars door het centrum rijden in vogelvlucht de kortste route. In de praktijk verlies je énorm veel tijd door het drukke verkeer in de binnenstad. Volg dus niet altijd blindelings je gps, maar gebruik ook je gezond verstand.

Overweeg alternatieve vervoersmiddelen

Het kan niet altijd maar soms is de wagen gewoon laten staan een uitstekend idee. Niets zo makkelijk als het openbaar vervoer, zeker als het een eigen rijstrook heeft. Maar ook met de fiets, de motor of scooter kan je de files te slim af zijn.

Plan vooraf

Plan je traject voor je vertrekt en hou rekening met drukke verkeerspunten op je route. Die vermijd je beter tijdens de spits. Een kleine voorbereiding kan je heel wat tijd besparen. Met een blik op verkeerscentrum.be of touringmobilis.be krijg je een helder overzicht over de meest actuele verkeerssituatie. Op wegenwerken.be kun je checken of er werken aan de gang of gepland zijn op je traject.

Werk flexibel

Plan je afspraken zo slim mogelijk. Met een doordachte agenda kan je de spitsuren vermijden door voor of na de files vertrekken.

Toch in een onverwachte lange file? Misschien ligt er een tankstation met WiFi op je route waar je even halt kan houden om bijvoorbeeld je mails alvast door te nemen. De tijd die anders reddeloos verloren is, zet je zo om in productieve tijd. Hou het in ieder geval veilig onderweg.